Dug skoro 50% BDP-a

Bez autora
Sep 12 2011

Crna Gora, koja je do prije godinu spadala u red nisko zaduženih zemalja, sad duguje skoro milijardu i po eura, što je nešto manje od polovine bruto domaćeg proizvoda. Više od milijardu eura otpada na spoljni dug, koji je narastao prvenstveno zahvaljujući "dvokratnoj" emisiji euroobveznica u septembru prošle i aprilu ove godine. Prošlogodišnja emisija bila je vrijedna 200 miliona eura - rok za izmirenje ovog duga je pet godina, a u međuvremenu će se u godišnjim ratama otplaćivati kamata u ukupnom iznosu od oko 80 miliona eura. Kad se tome dodaju ostali transakcioni troškovi, suma se penje za još nekoliko miliona. Ove godine se država ponovo zadužila za 180 miliona eura na međunarodnom tržištu kapitala, za servisiranje prethodnih dugovanja i „krpljenje" budžetskih rupa. Novac je ponovo pozajmljen na pet godina, a na račun kamata će biti isplaćeno više od 65 miliona eura. Ispostavilo se da ni to nije bilo dovoljno, pa je Vlada nedavno uzela novi kredit kod Svjetske banke od 59 miliona eura za podršku budžetu.

Dug skoro 50% BDP-aCrna Gora, koja je do prije godinu spadala u red nisko zaduženih zemalja, sad duguje skoro milijardu i po eura, što je nešto manje od polovine bruto domaćeg proizvoda.

Više od milijardu eura otpada na spoljni dug, koji je narastao prvenstveno zahvaljujući "dvokratnoj" emisiji euroobveznica u septembru prošle i aprilu ove godine.

Prošlogodišnja emisija bila je vrijedna 200 miliona eura - rok za izmirenje ovog duga je pet godina, a u međuvremenu će se u godišnjim ratama otplaćivati kamata u ukupnom iznosu od oko 80 miliona eura.

Kad se tome dodaju ostali transakcioni troškovi, suma se penje za još nekoliko miliona. Ove godine se država ponovo zadužila za 180 miliona eura na međunarodnom tržištu kapitala, za servisiranje prethodnih dugovanja i „krpljenje" budžetskih rupa.

Novac je ponovo pozajmljen na pet godina, a na račun kamata će biti isplaćeno više od 65 miliona eura. Ispostavilo se da ni to nije bilo dovoljno, pa je Vlada nedavno uzela novi kredit kod Svjetske banke od 59 miliona eura za podršku budžetu.

Čak i u samom Ministarstvu finansija priznaju da su upravo visok nivo javnog duga i njegov dalji rast među glavnim faktorima rizika za domaću ekonomiju.

Upitan koliko je takav trend opasan, član parlamentarnog Odbora za ekonomiju Zoran Vukčević (DPS) kazao je da je to "veoma bitno za malu državu poput Crne Gore".

"Možda nije dobro zaduživanje vezano za obezbjeđivanje funkcionisanja javnih finansija, odnosno budžeta. Ako imamo zaduživanje koje je u funkciji razvoja i realizacije infrastrukturnih projekata, onda to ima posebnu ekonomsku težinu. Ovako, bojim se da to može dodatno da oteža crnogorske finansije, ali moramo biti svjesni i činjenice da je nelikvidnost jedan od osnovnih problema sa kojima se Crna Gora suočava. Siguran sam da će 59,1 miliona eura kredita od Svjetske banke doprinijeti rješavanju ovog problema", ocjenio je Vukčević.

Član parlamentarnog Odbora za ekonomiju Radojica Živković (NOVA) istakao je u izjavi Radiju Slobodna Evropa da je najnovije zaduživanje "samo još jedna potvrda da je Crna Gora u finansijskom kolapsu".

"Svako novo zaduživanje ide dijelom na otplatu glavnog duga i rate koje prispjevaju, a koje se ne mogu vratiti iz realnih izvora nego se ponovo mora zaduživati. Iako sve ide u nedogled. Lično smatram da će na Crna Gora na kraju morati i da se odrekne eura kao povčane jedinice. Teško da će Crna Gora finansijski preživjeti i nastupaju teški dani za stanovništvo. Krizu neće osjetiti jedino ljudi koji vrše vlast i koji dobar dio bogatstva Crne Gore pretaču preko svojih firmi u privatne džepove, a stiču ga raznim manipulacijama u kojima su veoma vješti", kazao je Živković.

Kampanja Poreske uprave i Ministarstva finansija "PDV je tvoj novac" pokrenuta je sa ciljem efikasnije naplate poreza i uz obećanje da će se prekršajne kazne striktno i brzo naplaćivati.

Živković je naglasio da se zalaže za uspostavljanje najčvršće fiskalne discipline.

Podvukao je da kampanja predstavlja vladino priznanje da dio privrede zapravo potkrada državu, koja ne želi, ili nije sposobna da zavede red i poresku disciplinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik